Czekoladowa rozpusta wg Katniss :)

Czekoladowa rozpusta wg Katniss :)



Jak już wcześniej pisałam jakiś czas temu wykryto u mnie alergię na gluten i mleko. Staram się uczyć gotować i smakować wszystko od nowa. Nie jest to proste. Zwłaszcza, że od małego byłam przyzwyczajona do smaku mąki pszennej.. wspaniałych domowych wypieków, które uwielbiam najbardziej ze wszystkich słodyczy:) To byłoby iście niesprawiedliwe, gdybym teraz miała z tego wszystkiego zrezygnować. Dlatego staram się kombinować jak mogę, żebym nadal mogła od czasu do czasu posmakować domowego ciasta:) Dzisiaj chciałabym się z wami podzielić przepisem na moją wersję ciasta czekoladowego, które zagości u nas na świątecznym stole. Zainspirowałam się przepisem, który odnalazłam w książce Nigelli Lawson "Nigellissima. Instant Italian Inspiration".

Moja rodzinka wprost za nim przepada :) !




CZEKOLADOWA ROZPUSTA WG KATNISS


Ilość porcji : 8-12 
Czas przyrządzenia: 10-15 minut
Pieczenie: 45 minut

SKŁADNIKI NA CIASTO:

50 g zmielonych migdałów
100 g mąki ryżowej bezglutenowej (opcjonalnie gryczanej/ jaglanej a dla zdrowych jaką chcecie :)
100 ml oleju sezamowego ( lub zwykłego/oliwy)
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ( można użyć zwykłego jeśli nie jest się chorym)
100-150 g cukru lub fruktozy lub Stewii (odpowiednia ilość po przeliczeniu)
50 g kakao ( można mniej w zależności kto jaką intensywność lubi)
130 ml wrzątku
3 jajka
szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ DO PRZEŁOŻENIA:

400 ml mleka ryżowego ( można użyć też krowiego bez laktozy/zwykłego/ innego roślinnego wg upodobań;)
2,5 łyżki skrobi kukurydzianej bezglutenowej
2 czubate łyżki kakao


Na wstępie przygotowuję formę. Używam tortownicy o małej średnicy 21-22 cm. Wykładam ją papierem do pieczenia. W tym samym czasie przesiewam kakao do kubka i zalewam je wrzątkiem. Mieszam dokładnie składniki, aż do rozpuszczenia kakao. Zamienia się w gęstą masę. Jeśli brakuje wody można dodać troszkę więcej. Do jednej miski wrzucam "suche" składniki: mielone migdały, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. W drugiej ubijam jajka z cukrem i dolewam do nich oleju sezamowego i pomału łączę z masą kakaową. Następnie "mokrą masę" przekładam powoli do "suchej masy" cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą ciasto jest dość rzadkie. Wlewam je do tortownicy. Piekę w piekarniku 45 minut w temp. 180*C. Kiedy już się upiecze pozostawiam do wystygnięcia. Po jakimś czasie robię masę do przełożenia. Mleko mieszam z kakao i skrobią w cały czas mieszając zagotowuję na małym ogniu ( jak budyń). Pozostawiam do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasta przecinam je na pół, jak biszkopt na tort. Przekładam masą budyniową. Na koniec posypuję cukrem pudrem.










MUA/Style : Katniss P.
photo: Wojtek P.



Smacznego ! :)




1 komentarz:

Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna